22.09.2015. - Ja umirovljenik 2030. – kako osigurati stabilnu financijsku starost?

Nazad

Predsjednica Uprave Raiffeisen osiguravajućeg mirovinskog društva (RMOD), Biserka Žalac, sudjelovala je kao panelist na Okruglom stolu u organizaciji Jutarnjeg lista i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, pod nazivom „Ja umirovljenik 2030. – kako osigurati stabilnu financijsku starost?“
Na samoj konferenciji, predstavljeni su razni rezultati istraživanja, o demografskoj strukturi stanovništva, demografskim trendovima, demografskoj budućnosti i o poslovnim potencijalima srebrne ekonomije te se također dotakla i tema imigracijske politike, koja je kod okupljenih izazvala veliki interes. Rezultati ovih istraživanja, poslužili su kao svojevrsni uvod u panel raspravu, u kojoj su sudjelovali: Biserka Žalac (RBA), Mirando Mrsić (MRMS), Dinko Novoselec (AZ mirovinski fond), Velimir Šonje (Arhivanalitika – Living lab 50+), Ivan Čipin (EFZG) te Gojko Drljača (EPH) kao moderator Okruglog stola.
Prema posljednjim relevantnim istraživanjima, godišnje se život građana produljuje u prosjeku do 3 mjeseca, a starost stanovništva postaje i globalni problemu, a ne samo problem Republike Hrvatske. Prema podacima istraživanja, u Hrvatskoj je trenutno više osoba od 65 godina nego onih od 14 godina starosti. Također, podatak koji je relevantan te koji dočarava pravo stanje u mirovinskom sustavu, govori kako je trenutni omjer aktivnog radnog stanovništva naspram umirovljenog 1:1.21, dok je taj omjer 1950. godine bio 4:1. Dodatno, iz istraživanja i EURSTAT izvješća, vidljivo je da je Hrvatska trenutno jedna od europskih zemalja s najstarijim stanovništvom. 
U izlaganju dijelova istraživanja, usko vezana uz trenutno stanje mirovinskoga sustava RH, podaci također nisu optimistični. Naime, prema posljednjem istraživanju agencije Ipsos Puls, preko 76% ispitanika smatra da će standard u mirovini biti lošiji ili isti kao i sada, dok tek 34% ispitanika smatra da će standard biti u budućnosti viši. Kao zaključak ovoga dijela izlaganja, nameće se podatak da dvije trećine građana na umirovljeničke dane gleda s pesimizmom.
Ipak, da na budućnost ne treba gledati s prevelikom dozom pesimizma, govore podaci o pozitivnom trendu u zapošljavanju, pa tako ove godine u Hrvatskoj ima 13.500 više zaposlenih nego u istom razdoblju prošle godine. Također, Dražen Nikolić (Founders Institut i Arhivanalitika – Living lab 50+) predstavio je zanimljive podatke o srebrnoj ekonomiji i njenim potencijalima te iznio case study-e iz zemalja u okruženju, koji govore u prilog osoba, odnosno poduzetnika treće životne dobi.
„Tržište mirovina se trenutno nalazi na vrlo niskim razinama, odnosno postoji mali broj potencijalnih korisnika mirovina iz dobrovoljnoga i obveznoga mirovinskog osiguranja. Potrebno je uložiti dodatne napore kako bi se javnost educirala o svim aspektima financijske sigurnosti u budućnosti. Trenutno se u Hrvatskoj može očekivati mirovina koja iznosi između 37 i 42 posto plaće, dok bi stopa zamjene trebala biti između 60 i 70 posto. Također, potrebno je povećati izdvajanja u drugi stup i to je ono čemu trebamo težiti kao i uključivanju većeg broja članova u treći stup. Svjesni smo da je situacija teška, ali činjenica je da se ipak nazire svjetlo na kraju tunela. Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo, kao jedino mirovinsko osiguravajuće društvo u Republici Hrvatskoj, ove je godine po prvi puta, zahvaljujući novoj legislativi, isplatilo korisnicima dobrovoljnoga mirovinskog osiguranja, višak sredstava iz ulaganja imovine. Vjerujem kako ćemo tu tradiciju i nastaviti u narednim godinama i to ne samo za korisnike dobrovoljnoga mirovinskog osiguranja već i za korisnike obveznoga mirovinskog osiguranja.“, izjavila je Biserka Žalac, predsjednica Uprave Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva.