RBA potpisala sporazum za prodaju većinskog udjela u RMOD-u

Nazad

Zagreb, 24. travnja 2018. – Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) i Triglav Grupa danas su potpisali sporazum za prodaju većinskog udjela u jedinom hrvatskom mirovinskom osiguravajućem društvu – Raiffeisen mirovinskom osiguravajućem društvu d.d. (RMOD). Zaključenjem ovog sporazuma, Triglav će steći većinski udio (75 posto minus jedna dionica), dok će RBA zadržati ostalih 25 posto (plus jedna dionica) u svojem vlasništvu. O izdavanju odobrenja za stjecanje kvalificiranog udjela odlučuje Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA).
 
Sukladno strategiji poslovanja na hrvatskom tržištu i jačanjem pozicije bankarskih te financijskih usluga, Raiffeisen banka je odlučila smanjiti udjel u segmentu osigurateljnih usluga. Prilikom prodaje većinskog udjela u Raiffeisen mirovinskom osiguravajućem društvu d.d., Michael Georg Müller, predsjednik Uprave RBA je izjavio: „Iznimno mi je drago što smo u Triglav Grupi, renomiranom imenu u svijetu osiguranja, pronašli partnera za zaključenje ovog sporazuma. Smatram da smo kao Banka i Grupa u Hrvatskoj dokazali svoju inovativnost kada smo kao jedina banka ušli u ovo područje. Time je Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo od svog osnutka do danas ostalo jedino takvo društvo u Hrvatskoj s više od 15 godina uspješnog poslovanja i iskustva“, zaključio je Müller.
 
RMOD i dalje je jedino mirovinsko osiguravajuće društvo u Hrvatskoj ovlašteno za isplatu mirovina iz obveznog i dobrovoljnog mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje (II. i III. stup) te uspješno posluje više od 15 godina.
 
Nakon završenog razdoblja štednje u obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima do sada je mirovinu u RMOD-u ugovorilo više od 24.000 korisnika. Dobar dio korisnika iz dobrovoljnih mirovinskih fondova već je u potpunosti zaprimio isplatu svoje privremene mirovine ugovorene na pet godina, a dio korisnika mirovina iz obveznih mirovinskih fondova vratio se u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kako bi koristili za njih povoljniju mirovinu. Na dan 1. travnja 2018. godine u isplati je bilo ukupno 11.557 aktivnih ugovora o mirovini, od toga 276 ugovora o mirovini iz obveznog mirovinskog osiguranja.
 
S obzirom na činjenicu da RMOD uspješno posluje više od 15 godina, možemo reći da je poslovanje stabilno i da RMOD svaku godinu završi s pozitivnim računom dobiti.
 
Dodatno, ova poslovna suradnja ne utječe na rad niti mijenja poslovnu politiku prema Raiffeisen društvu za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d. (RDMF), s kojima Banka uspješno nastavlja daljnji rad.