Obavijest za buduće korisnike mirovina RMOD d.d. o predloženoj mirovinskoj reformi

Nazad

Budući je u tijeku mirovinska reforma, obavještavamo sve buduće korisnike mirovina Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva d.d. o nekoliko promjena na koje je potrebno obratiti pažnju, a koje bi nastupile s 01.01.2019. godine.

Paketom izmjena mirovinskih zakona omogućuje se svim korisnicima mirovina pravo na dodatak na mirovinu neovisno o tome primaju li mirovinu samo iz mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti ili kombinirano iz stupa generacijske solidarnosti i stupa obvezne kapitalizirane štednje.

Naime, po aktualnom zakonu, dodatak od 27% na mirovinu je omogućen samo onim umirovljenicima koji su u postupku zahtjeva za ostvarivanje prava na mirovinu prebacili kapitaliziranu mirovinsku štednju u državni proračun. Predloženim zakonima i dalje je moguće prebaciti sredstva u državni proračun i ostvariti dodatak, ali se također omogućava i onim umirovljenicima koji žele isplatu mirovine iz drugog stupa da ostvare pravo na dodatak na mirovinu iz prvog stupa.

Prema trenutnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o dodatku na mirovinu, ako korisnik odluči primati mirovinu iz oba obvezna mirovinska stupa, na mirovinu iz prvog stupa ostvaruje dodatak za staž osiguranja ostvaren do 31.12.2001. godine, odnosno do početka primjene sustava mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje, u iznosu od 27%. Za staž osiguranja ostvaren nakon 01.01.2002. dodatak na mirovinu iz prvog stupa iznosi 20,25%. Zajedno s mirovinom iz prvog stupa, Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo d.d. isplaćuje vam mirovinu koju ste ostvarili na temelju individualne kapitalizirane štednje obveznog mirovinskog osiguranja prema mirovinskom programu kojeg odaberete. Za informativni izračun mirovine iz drugog stupa pogledati ovdje.

No, radi donošenja vaše ispravne odluke, obavezno zatražite informativni izračun mirovine i u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Izračun možete zatražiti osobno u Područnim službama ili Područnim uredima kao i on-line putem korisničkih stranica HZMO odnosno korištenjem usluge e-građani.

Budući je iznos mirovine individualan i teško je općenito reći koji odabir je povoljniji, potrebno je od HZMO zatražiti izračun mirovine u slučaju da sva sredstva vratite u 1. stup, kao i u slučaju koliko bi vam mirovina iz 1. stupa iznosila ako želite primati mirovinu kombinirano iz oba stupa.

Kako se još uvijek radi o prijedlozima zakona, u izračunu HZMO-a će biti vidljiv dodatak samo u slučaju ako sredstva vratite u 1. stup. Ali na izračunu će vam biti vidljivi iznosi mirovine za staž ostvaren do 31.12.2001., kao i mirovina za staž od 01.01.2002., te na navedene iznose lako možete obračunati dodatak od 27%, odnosno 20,25%.

Važno je da u postupku nakon predaje zahtjeva ne dajete odmah izjavu o povratku u 1. stup ako niste provjerili što je za vas bolja opcija i ako niste sigurni da je to za vas dobra odluka. Nakon davanja izjave o povratku u 1. stup, sredstva iz mirovinskog fonda će biti proslijeđena u državni proračun i više nećete imati mogućnost promijeniti mišljenje i odabrati mirovinu iz oba stupa.

Prijedlog izmjena zakona predviđa i mogućnost djelomične jednokratne isplate u iznosu od 15% ukupno kapitaliziranih sredstava na temelju štednje iz 2. stupa, ali samo za korisnike starosne i prijevremene starosne mirovine koji primaju kombiniranu mirovinu iz oba stupa. Dodatni uvjet koji se traži za ovakvu isplatu je da iznos vaše osnovne mirovine iz sustava generacijske solidarnosti mora biti 15% viši od iznosa najniže osnovne mirovine prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Uzimajući u obzir sve parametre potrebno je dobro odvagnuti što je za vas povoljnije i koju mirovinu odabrati. U tome vam možemo pomoći te smo vam na raspolaganju putem telefona: 01/5581-720, e-maila, ili osobno na našoj adresi.